Ressam, heykeltıraş, yazar ve sanat tarihçisi Gürol Sözen, “Yarım Yüzyıldan Seçmeler” adlı sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Bodrum Artspace/Inspera Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan sergi, sanatçının mavi renge olan tutkusunu ve yıllara yayılan sanatsal yolculuğunu gözler önüne seriyor. Sergi, 30 Ocak 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Sanat ve Tarih Bir Arada
Sergide Sözen’in resim, heykel, ikon ve desen çalışmalarının yanı sıra Anadolu uygarlıkları üzerine yazdığı kitaplar ve sergi katalogları da sergileniyor. Bu eserler arasında sanatçının Ege ve Akdeniz’in doğasını ve kültürel mirasını ele aldığı “Mavi Uygarlık” kitabı da yer alıyor.
Sanatçı, serginin kurgusunu anlatırken, “Ege ve Akdeniz tuzlu suları, karası ve kültürel zenginliğiyle başlı başına bir uygarlık. Bu sergide, çeyiz sandığımda yıllardır sakladığım desenler, suluboyalar, yağlıboyalar, ikonlar ve bronz heykeller arasından bir seçki yaptım” dedi. Sergide, 1979-80 yıllarına ait karanlık bir dönemi temsil eden figüratif bir tablo ile 2024 tarihli, Nâzım Hikmet’ten esinlenilen “Rüzgâr Kanatlı Atlılar” adlı eser yan yana sergileniyor. Sözen, bu iki tablo arasındaki 44 yıllık farkın yorumu izleyicilere bırakıldığını ifade etti.
Mavinin Hikâyesi: Özgürlük, Başkaldırı, Umut
Gürol Sözen, mavinin sanatında taşıdığı anlamı şöyle ifade ediyor: “Mavi, özgürlüğün, başkaldırının, umudun ve sonsuzluğun simgesi. Bu sergide maviyi şiir, destan, sevda ve çağlar boyu uygarlıkların simgesi olarak ele aldım. Eski Mısır’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Rönesans’a kadar birçok kültürde mavi önemli bir yere sahip. Resimlerin arasında, sözcükler ve şiirsellik de bulunuyor. Ancak resmetmenin gücünü her zaman ön planda tutmaya çalıştım.”
Sanatçının sergi kurgusundaki deyişleri ve sunum biçimi, projenin danışmanları ve destekçileri tarafından şekillendirilmiş. Sözen, emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Maviyle baş etmek kolay değil, bu sergi mavinin sonsuzluğuna düşen bir damla gölge” ifadelerini kullandı.