Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz yılın sonunda yayımladığı "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği" ile öğretmenler için yeni bir süreci başlattı. Ancak eğitim camiası, bu düzenlemenin öğretmenler arasında gereksiz bir rekabet ortamı yarattığını savunuyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan eğitimci Maksut Balmuk, kariyer basamakları sisteminin öğretmenler için maddi ve manevi anlamda bir değer taşımadığını vurguladı.
"Öğretmen Maaşlarındaki Fark Gittikçe Azaldı"
Balmuk, uzman ve başöğretmenlik tazminatlarının ilk kez 2006 yılında ödendiğini ve 2022'de üç katına çıkarıldığını hatırlatarak, öğretmen maaşlarının memur maaşlarına göre giderek gerilediğine dikkat çekti. “2003 yılında öğretmen maaşı, bir memur maaşına oranla yüzde 28 daha fazlaydı. Ancak 2011 sonrası bu fark yüzde 6 seviyesine düştü. 2025 zammıyla bu oran yüzde 7’ye çıktı. Uzman öğretmen tazminatı alan bir öğretmenin maaşı ise ancak yüzde 18 fazla olabiliyor. Başöğretmenlik tazminatı olmadan, eski oranlara ulaşmak mümkün değil.” dedi.
Balmuk, iktidarın maaş farklarını kapatmak adına kariyer basamakları adımını attığını belirterek, “Bu adım atılmasaydı, öğretmen maaşı ile memur maaşı neredeyse eşit hale gelecekti.” ifadelerini kullandı. 2023 seçimleri sonrasında tüm memurlara yapılan 8 bin 77 TL'lik ek ödemenin emekliliğe yansımadığına dikkat çeken Balmuk, aynı durumun uzman ve başöğretmenlik tazminatlarında da görüldüğünü belirtti. “Bu tazminatlar, emekli maaşlarına ve emekli ikramiyesine katkı sağlamıyor. Dolayısıyla yapılan artış, yalnızca günü kurtaran bir ödeme niteliğinde.” dedi.
"Emeklilik Gelirleri Açlık Sınırına Düşebilir"
Balmuk, öğretmenlerin emeklilik aşamasındaki maaşlarının yoksulluk sınırından açlık sınırına gerileyebileceğini belirtti. “Çalışan ve emekli öğretmenler arasındaki maaş farkı bazı yıllarda yüzde 50’ye kadar düşmüş durumda. Üstelik bu hesaplamalara ek ders ücretleri dahil değil.” diyerek, bu durumun öğretmenlerin geçim koşullarını daha da zorlaştırabileceğini vurguladı.