Milli Eğitim Bakanlığı, 2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla öğrenci ve öğretmenlere 7/24 erişilebilecek yapay zekâ destekli asistanlar sunmaya hazırlanıyor. Proje, TÜBİTAK iş birliğiyle yürütülüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapay zekâ alanındaki çalışmaları hız kazanıyor. Meclis Yapay Zekâ Komisyonu’nda bilgi veren MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, bakanlığın 2025-2030 Yapay Zekâ Politika Belgesi kapsamında yürüttüğü projeleri paylaştı. Demircan, “EBA Öğrenci Asistanı Projesi” ile öğrencilerin diledikleri zaman soru sorabileceği ve anlık yanıt alabileceği bir sistemin geliştirildiğini açıkladı. Bu sistemin, 2025-2026 eğitim yılı başında tüm öğrencilere sunulması hedefleniyor. Aynı zamanda öğretmenler için de yapay zekâ destekli dijital asistan geliştirme süreci başlatıldı. Bu uygulamalar, TÜBİTAK ile iş birliği içinde kademeli olarak hayata geçirilecek.
İmam hatip okullarında pilot uygulamalar başladı
Demircan’ın aktardığı bilgilere göre, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından imam hatip liselerinde başlatılan yapay zekâ projeleri de dikkat çekiyor. “FEYZA” adlı proje ile imam hatiplerde fırsat eşitliği sağlanması hedeflenirken, “HİSAR” adlı başka bir proje ise Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi kapsamında tamamlandı. Bu projeler, farklı okul türlerinde yapay zekâ teknolojilerinin uygulanabilirliğini test etmeyi amaçlıyor.
Riskler de göz ardı edilmiyor
Bozüyük Fen Lisesi öğrencisi Oğuz Kaan Olgun ise Meclis’te yaptığı sunumda yapay zekânın eğitimdeki potansiyel risklerine dikkat çekti. Olgun, “Yapay zekâ öğrencilerde tembelliğe yol açabilir. Bilgiye ulaşmak kolaylaşsa da yorumlama ve düşünme becerileri zayıflayabilir” dedi.
Öte yandan MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, açık uçlu soruların yapay zekâ ile değerlendirilmesini hedefleyen projenin bu yıl tamamlanacağını belirtti. Ancak, bu sistemin LGS ve YKS’de şu an için kullanılmasının mümkün olmadığını da ekledi.
Dünyada ise yapay zekâ sistemlerine yönelik önyargı tartışmaları sürüyor. Anti-Defamation League’in araştırmasına göre, bazı yapay zekâ modelleri antisemitik ve İsrail karşıtı önyargılar taşıyor.