Institut Français, Tahsin Yücel Anısına Çeviri Ödülleri’ni duyurdu

Fransız Kültür Merkezi olan Institut Français tarafından çeviri alanında Türkçe'ye yapılan katkıları teşvik etmek amacıyla 2021 yılında başlatılan Çeviri Ödülleri bu yıl da sahiplerini bekliyor.

Fransız Kültür Merkezi olan Institut Français tarafından çeviri alanında Türkçe'ye yapılan katkıları teşvik etmek amacıyla 2021 yılında başlatılan Çeviri Ödülleri bu yıl da sahiplerini bekliyor. Her yıl Mart ayında Frankofoni İlkbaharı etkinlikleri kapsamında ilan edilen bu ödüller, Ekim ayında çeşitli kategorilerdeki çeviri çalışmalarının kalitesi nedeniyle çevirmenlere veriliyor.

2024 yılında, Türkiye'deki yazar, akademisyen ve çevirmen Tahsin Yücel'in anısına düzenlenecek olan Çeviri Ödülü’nde Institut Français Türkiye, çizgi romanı da ödül kapsamına alıyor.

Ankara Fransızca Öğretmenleri Derneği ile birlikte düzenlenecek olan ve dördüncüsü gerçekleştirilecek olan ödül, genel edebiyat alanında bir eserin çevirisini ödüllendiren Genel Ödül; uygun görülmesi halinde aynı alanda bir ilk çeviriyi ödüllendiren Teşvik Ödülü ve tanınmış bir çevirmenin kariyerini onurlandırmak amacıyla verilen Onur Ödülü olmak üzere üç farklı kategoride verilecek.

2024 edisyonunda, Genel Ödül kategorisine yeni bir alan eklenirken, Fransızca'dan Türkçe'ye çevrilen çizgi romanlara da ek bir ödül verilecek.

Genel edebiyat alanındaki ödüller için başvurular 31 Mart 2023 - 30 Mart 2024 tarihleri arasında yayımlanmış eserlere açıkken; Çizgi roman kategorisinde ise başvurular 30 Mart 2022 - 30 Mart 2024 tarihleri arasında yayımlanmış eserleri kapsıyor.

Institut Français Türkiye tarafından sunulan ödüller şu şekilde:

  • Genel Edebiyat Ödülü: 50.000 TL
  • Genel Ödül / Çizgi Roman Kategorisi: 50.000 TL
  • Teşvik Ödülü: 30.000 TL

 

Başvurular 1 Nisan - 12 Mayıs 2024 tarihleri arasında kabul edilecek.

 

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın.