Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, bağımlılıklarla mücadelede iş birliği kapsamında önemli bir protokole imza attı. Yeşilay Genel Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Tunç, önümüzdeki 5 yıl içinde 106 yeni cezaevi açılacağını ve bağımlılıkla mücadeleye yönelik daha kararlı adımlar atılacağını ifade etti.
Protokol kapsamında, bağımlı yükümlülerin Yeşilay Danışma Merkezleri'nden (YEDAM) rehabilitasyon desteği alması hedefleniyor. Ayrıca Yeşilay’ın hazırladığı eğitim, seminer ve organizasyonların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki akademilerde düzenlenmesi planlanıyor.
Uyuşturucuyla Mücadele İçin Ortak Adımlar
Bakan Tunç, törende yaptığı konuşmada, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Tunç, "Bağımlılık gençlerimizi tehdit eden ciddi bir sorun. Kumar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı konusunda sadece kamu kurumları değil, sivil toplum kuruluşları ve ailelerle birlikte topyekûn bir mücadele yürütmeliyiz. Bu protokolle çalışmalarımızı daha disiplinli bir şekilde sürdüreceğiz," dedi.
Uyuşturucu suçlarına yönelik cezaların ülkemizde oldukça ağır olduğunu belirten Tunç, 2 yıldan 40 yıla kadar uzanan cezaların bulunduğunu hatırlattı. Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından hüküm giymiş kişilerin oranının üçte bir olduğunu ifade eden Bakan, denetimli serbestlik kapsamında rehabilitasyon programlarının önemine dikkat çekti.
Yeni Cezaevleri ve Rehabilitasyon Çalışmaları
Bakan Tunç, 106 yeni cezaevinin önümüzdeki 5 yıl içinde faaliyete geçirileceğini açıkladı. Bu cezaevlerinde mahkûmların rehabilitasyon süreçlerine daha fazla ağırlık verileceğini belirtti. Ceza infaz sürecinin yalnızca caydırıcılık değil, aynı zamanda mahkûmları topluma yeniden kazandırma amacı taşıdığını vurgulayan Tunç, "Cezaevinden tahliye olan kişilerin tekrar aynı hataları yapmaması için rehabilitasyon çalışmaları hayati öneme sahip," diye konuştu.