Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk faiz kararını açıkladı. Beklentilere paralel olarak politika faizini 250 baz puan indiren banka, faiz oranını yüzde 45 seviyesine çekti. Bu kararın ardından ekonomistler, faiz indiriminin etkilerini ve gelecekteki olası adımları değerlendirdi. Piyasalar, Merkez Bankası’nın bu hamlesini nasıl yorumladı?
Ekonomistlerden Faiz İndirimine İlişkin Yorumlar
TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın beklentileri şaşırtmadığını belirterek, “Faiz yüzde 45’e indi, Merkez Bankası yine şaşırtmadı. İngiltere Merkez Bankası eski Başkanı Mervin King’in dediği gibi ‘iyi para politikası sıkıcıdır’” ifadelerini kullandı. Kara, bankanın tutarlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin piyasa istikrarı açısından önemli olduğunu vurguladı.
Stratejist Rıdvan Baştürk ise, 250 baz puanlık indirimin artık tekrarlanmayacağını öne sürdü. Baştürk, “TCMB iki toplantıda faizi 5 puan indirmiş oldu. Bir sonraki toplantı 6 Mart'ta. O sürece kadar küresel gelişmeler, yurtiçi enflasyon gibi faktörler değerlendirilecek. Faiz indirimi artık 250 baz puan şeklinde olmaz. Ya daha az ya da bekle-gör politikası izlenir” dedi.
Enflasyon ve Gelecekteki Faiz Politikaları
Ekonomist İris Çibre, yeni bir faiz indiriminin kapıda olduğunu belirtti. Çibre, “Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü veriler ocak ayında öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ediyor. Bu durum, Ocak ayında şaşırtıcı bir enflasyon gelmezse, Mart ayında da indirim yapılabileceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomist Uğur Gürses ise, Merkez Bankası’nın ileriye dönük fiyatlamalara dikkat çektiğini ifade etti. Gürses, “Merkez Bankası, ana eğilim geriliyor, ‘zamana bağlı’ ve ‘geriye endeksli’ hareketler Ocak'ta öne çıksa da ileriye dönük fiyat hareketine bakın mealinde mesaj veriyor” dedi. Ayrıca, 1.5 trilyon TL'lik likidite fazlasına rağmen ek tedbirlerin yetersiz kalabileceğine dikkat çekti.