MEB Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) Ayrıntıları Açıklandı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez 13 Temmuz 2025’te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek

Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez 13 Temmuz 2025’te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) sonuçlarına göre yapılacak. Sınava dair ayrıntılar ve konu kapsamı belli oldu.

Sınav İki Oturumda Gerçekleştirilecek

MEB-AGS, Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki oturumdan oluşacak.

Alan bilgisi gerektiren branşlar için AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si birleştirilerek adayların MEB-AGS puanı belirlenecek. Bu branşlar arasında biyoloji, coğrafya, fizik, matematik, Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı gibi alanlar yer alıyor.

Yabancı dil öğretmenliği için ise AGS puanının yüzde 50’si ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanının yüzde 50’si toplanacak. Adayların YDS ya da e-YDS’den en yüksek puanı dikkate alınacak.

Diğer branşlar için ÖABT ya da YDS uygulanmayacak ve yalnızca AGS puanı esas alınacak.

Sınavın Kapsamı ve Detayları

AGS oturumunda öğretmen adaylarına 80 soru yöneltilecek. Sorular;

  • Sözel ve sayısal yetenek,
  • Tarih,
  • Türkiye coğrafyası,
  • Eğitimin temelleri,

Türk millî eğitim sistemi ve ilgili mevzuat (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak.

ÖABT oturumunda ise adaylara, alan bilgisi konularına yönelik 50 soru sorulacak.